1948 yılında kurulan Uluslararası Tiyatro Enstitüsü, 1961 yılında aldığı kararla 27 Mart gününü “Dünya Tiyatro Günü” olarak kabul etmiştir. Her yıl enstitüye üye ülkelerin sanat ve tiyatro adamlarınca hazırlanan bir bildiri, sahnelerde okunmaktadır. 27 Mart günü tiyatrolar ücretsiz olarak sahnelenmekte, böylece hiç tiyatroya gitmemiş insanlarında tiyatroyla tanışması ve sevdirilmesi sağlanmaktadır.
Türk kültüründe tiyatro; orta oyunu, gölge oyunu, köy seyirlik oyunları, meddahlık danslı ve şarkılı veya taklit şeklinde başlamıştır. Ülkemizde tiyatro ile ilgili ilk ulusal bildiriyi de yaşamını tiyatroya adamış ünlü tiyatro sanatçımız Muhsin ERTUĞRUL kaleme almıştır. Tiyatro yaşamın bir parçasıdır. Yaşamın içindeki acılar, sevinçler, kimi zaman güldüren, kimi zaman ise düşündüren olaylar, sanatçılar tarafından sahnede canlandırılır. İnsan kendini tiyatroda yeniden yaşar. Bir eğitim görevi üstlenen tiyatro, aynı zamanda düşünmemize de vesile olur.
İlimizin yüzyılı aşan bir tiyatro geçmişi vardır. İlk tiyatro faaliyeti 1908 yılında sahnelenen “Vatan yahut Silistre” adlı oyundur. Kurtuluş savaşı yıllarında Ordu gençleri çeşitli cemiyetlerde tiyatro faaliyetleri yapmışlardır. Ordu Büyükşehir Belediyesi Karadeniz Tiyatrosu” kuruluşundan bu yana kesintisiz bir şekilde çok sayıda oyun sahnelemiş, halkımızın kültürel yaşamında olumlu bir rol oynamıştır. Üstelik, Ordu Büyükşehir Belediyesi Karadeniz Tiyatrosu, İstanbul Şehir Tiyatrosu ve Bakırköy Şehir Tiyatrosu’ndan sonra Türkiye ‘de kurulan üçüncü şehir tiyatrosu olma özelliğini taşımaktadır. İlimizde; Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Tiyatrolarına bağlı Ordu Devlet Tiyatrosu Sahnesi, Ordu Kültür Sanat Merkezi Binası’nda hizmet vermektedir.
Tiyatro Kenti Ordu’dan “27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü’’ Kutlu Olsun!