Ordu İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

KONYA MİSTİK MÜZİK FESTİVALİ BAŞLADI (23.09.2023)

Türkiye Kültür Yolu Festivalleri kapsamında gerçekleştirilen "Konya Mistik Müzik Festivali" başladı.

Etkinlikler öncesinde, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan ve Konya Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Uğur Altay’ın katılımıyla festivalin tanıtım toplantısı düzenlendi.

Büyükşehir Belediyesi Taş Bina Kültür ve Sanat'ta gerçekleştirilen toplantıda Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan, 2021 itibarıyla dünyanın en büyük kültür festivallerinden biri olan Kültür Yolu Festivali'ni, İstanbul Beyoğlu'nda başlattıklarını anımsattı.

Bu yıl 11 ilde etkinlikler gerçekleştirildiğini ifade eden Alpaslan, "İnşallah 2028'e kadar bu festivalleri 35 ilimize yayacağız. Daha sonra da 81 ilimizde bu festivalleri her yıl düzenleyeceğiz. Bu da derin kadim kültürümüzün ve sanatımızın, sanatçılarımızla buluşturulması anlamına geliyor." diye konuştu.

Alpaslan, Konya Mistik Müzik Festivali'nin tarih ve kültür şehri olan Konya'da güzel bir etkinlik olacağını söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, bu yılı "Mevlâna Yılı" ilan ettiğini hatırlatan Alpaslan, şöyle devam etti:

"Biz de bu değerden yola çıkarak, burada yapacağımız etkinlikleri bunları dikkate alarak gerçekleştirmekteyiz. Mistik Müzik Festivali çerçevesindeki etkinliklerimiz, Mevlâna merkezli ve Mevlâna’yı öze alarak icra edilecek. Çok güzel sanatsal eserlerini bir hafta boyunca izleyeceğiz. Binlerce sanatçımız görev alacak. Yüz binlerce sanatsever de bu etkinlikleri takip edecek."

Festival Vuslat Yürüşüyle Başladı

Konya Mistik Müzik Festivali Alaaddin Bulvarı'ndan Mevlâna Meydanı'na kadar düzenlenen Vuslat Yürüyüşü ile başladı. Vatandaşların da katıldığı yürüyüşe semazenler de eşlik etti.

Meydanda kurulan platformda, sanat yönetmenliğini Ahmet Özhan'ın yaptığı Halvet-i Cerrahi Devranı Türk Tasavvuf Musikisi ve Folklorunu Araştırma ve Yaşatma Vakfı konseri gerçekleştirildi.

Ardından, meydanda 250 semazenin katıldığı Sema Ayin-i Şerifi büyük ilgiyle izlendi. Daha sonra Kılıçarslan Meydanı'nda, Kırşehir Hacı Bektaş Semah Topluluğu tarafından konser verildi.


Etkinlikler kapsamında yarın 17.00'de Mevlâna Meydanı'nda 250 semazenin katılacağı Sema Ayin-i Şerifi ile Kılıçarslan Meydanı'nda Zikiran Nevbe Topluluğu'nun konseri düzenlenecek.

(23.09.2023) 
https://basin.ktb.gov.tr/TR-349983/konya-mistik-muzik-festivali-basladi.html

NA.jpg