Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Ordu’da gerçekleştirilecek olan toplam 8 adet yatırım projesinin tanıtım toplantısı yapıldı.
Valilik toplantı salonunda gerçekleştirilen tanıtım toplantısına Vali Seddar Yavuz, AK Parti Ordu Milletvekili Ergün Taşçı, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Yalçın Kurt, Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, Vali Yardımcıları Ekrem Ballı, Turgut Subaşı, İl Jandarma Komutanı Albay Tolunay Başer, İl Emniyet Müdür Vekili Orhan Memiş, Altınordu Kaymakamı Niyazi Erten, Altınordu Belediye Başkanı Engin Tekintaş, kaymakamlar, belediye Başkanları, daire müdürleri, sivil toplum kuruluş temsilcileri katıldı.
Modern Arkeoloji Müzesi başta olmak üzere toplam 8 adet yatırım projesinin tanıtım toplantısının açılışında bir konuşma yapan Vali Seddar Yavuz, ”Kültür ve Turizm Bakanlığımızın ilimizde gerçekleştirdiği ve gerçekleştireceği 100 milyon TL’lik bir yatırımın lansmanını yapmak üzere bir araya geldik. Ordu’muza kazandıracağımız Arkeoloji Müzemizin yeni bir konseptle olacağını sizler de göreceksiniz. Şehrimize değer katacak bu projeyi de hep beraber gerçekleştirmiş olacağız. Projelerin gerçekleştirilmesi konusunda emeği olan başta ilimizin yetiştirdiği önemli siyaset adamı Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Prof.Dr.Numan Kurtulmuş, Bakanlığımızın değerli mensuplarına, Milletvekillerimize, Büyükşehir Belediye Başkanımıza, ilçe belediye başkanlarımıza, tüm meslektaşlarımıza, tüm paydaşlarımıza ayrı ayrı teşekkür ediyor, ilimize hayırlı ve uğurlu olmasını temenni ediyorum” diye konuştu.
Ordu’nun önümüzdeki 5 ila 10 yıl içerisinde en çok değerlenen, en çok kıymetlenen, en çok büyüyen şehirlerden bir tanesi olacağına vurgu yapan Vali Seddar Yavuz, ”Benim bu şehirdeki görevim; şehrin vizyonunu izlemek, vizyonunu görmek, geleceğe yönelik tahminlerde bulunmaktır. Milletvekilimiz, Büyükşehir Belediye Başkanımız, Kaymakamlarımız burada. Bu şehir, önümüzdeki on yıl içerisinde tanınmayacak bir hale gelecek. Şehir olarak, birlik ve beraberlik içerinde şehrin vizyonuna katkıda bulunmamız, bu şehrin kalkınmasını sağlamamız gerekiyor. Bu kapsamda kalkınma çalıştayımız hazır. Bugün itibariyle Kültür ve Turizm yatırımları ile ilgili bir lansman gerçekleştirdik. Burada önemli olan iki tane büyük proje var. Bir tanesi Ünye’den Türkiye’ye açılan bir kültür merkezinin yapımı. İhale tarihi yakında belli olacak ve Ordu Müzesi ile birlikte yapacağımız bir iş” dedi.
Ordu’da 4 Bin 500 tane arkeolojik eser bulunduğuna ancak bunların toplu bir arada sergilenebileceği bir alanın olmadığını söyleyen Vali Seddar Yavuz, “Bu konuyu Sayın Bakanımıza aktardık. Proje geliştirilerek, müzeden çok bir yaşam alanı oldu. 750 kişilik bir toplantı salonu ile birlikte kütüphaneler koyduk ve bu şehrin bütün arkeolojik değerlerini orada sergileme imkanı bulacağız. Ayrıca, Ünye’yi de böylesine güzel modern bir kültür merkeziyle buluşturmak fevkalade önemli. Çünkü Ünye, Türkiye’deki birçok ilden daha çok gelişmiş bunu hepimiz gördük. Fatsa ilçemiz de farklı zaten. Yani Fatsa’ya, Ünye’ye ilçe muamelesi yapmanız mümkün değil. Birçok ilden ekonomik potansiyeli daha yüksek. Turizm yollarının altyapısının geliştirilmesi için çalışma yaptık. Bununla ilgili de yine Sayın Bakanımızla görüşmemizde 7 milyon 550 bin TL’lik bir kaynak elde ettik. Bu kaynakla İkizce ilçesi Laleli Camisinin çevre düzenlemesi yapılmıştı. Büyükşehir Belediye Başkanlığımızla beraber yapacağız, protokol yapıldı” diyerek, Gümüşhane’de dün yapılan DOKA toplantısından bahsetti ve iki önemli projeye destek verildiğini kaydetti.
Vali Yavuz, “DOKA tarafından desteklenen projeden bir tanesinin Ünye Belediyesi tarafından gerçekleştirilen ve Burunucu mevkiinde bulunan 3 adet tescilli yapının basit onarımı ve 7 adet yapının dış cephesinin iyileştirilmesi projesi kapsamında 1 Milyon 150 Bin TL’lık destek sunuyoruz. Altınordu Belediyemiz tarafından Osmanpaşa caddesi üzerinde bulunan tarihi binaların dokusu bozulmadan dış cephe restorasyonu için 850 Bin TL destek verilecek. Büyükşehir Belediyemizin Çambaşı yaylasındaki binaların dış cephesinin güzelleştirilmesi ile ilgili olarak da 860 Bin 500 TL destek kararı alındı. Önümüzdeki süreçte Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde bu şehirde Milletvekillerimizle, Belediye Başkanlarımızla, diğer kamu kurum kuruluşlarımız, sivil toplum kuruluşlarımızla el ele gönül gönüle bu şehre hizmet etme noktasında yatırımları hep beraber takip edeceğiz ve herhangi bir vatandaşımızın sorununu çözümünde bundan sevinç duyacak, gözyaşı döken insanın gözyaşını sileceğiz. İlimizin yetiştirmiş olduğu değerli bilim ve siyaset adamı Prof.Dr.Sayın Numan Kurtulmuş başta olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
AK Parti Ordu Milletvekili Ergün Taşçı konuşmasında, Ordu’da kültür anlamında çok daha yüksek sesle adım atılması gerektiğini belirterek, ”Kültür şehri, turizm şehri Ordu diyoruz. Doğa, kültür, turizm ile biz bu şehri ayağa kaldırabiliriz. Dikkatimizi, mesaimizi, yoğunluğumuzu, tüm kamu kurumlarıyla, tüm hemşerilerimizle beraber bu noktaya vermeliyiz” şeklinde konuştu.
Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz ise yaptığı konuşmada, ”Ordu Arkeoloji Müzesinin Karşıyaka mahallesinde spor tesislerinin komplekslerin olduğu, Sayın Cumhurbaşkanımızın da Ordu'ya geldiğinde söylediği yeni kapalı spor salonu alanının olacağı, toplanma merkezi olarak düşünülen bir mekanda, Karadeniz sahil yolunun kenarında güzel bir proje olacak ve projesiyle birlikte ihalesinin de kısa bir zaman içerisinde yapılmasını bekliyoruz. Kültür ve Turizm Bakanlığımız ile Sayın Valimize teşekkür ediyoruz” dedi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak Ordu ilinin her zaman ayrıcalıklı bir yeri olduğuna dikkat çeken Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Yalçın Kurt, “Ordu, bizim için çok önemli bir şehirdir. Geçen yıl 60 bin lira olan Kurul Kalesi kazı çalışmaları ödeneğini bu yıl 200 bin liraya çıkardık. Bu çalışmalar Prof.Dr. Yücel Şenyurt hocamızın başkanlığında devam edecek. Ordu’muzda yaklaşık 600’e yakın kültür varlığı var. Bunlardan 41 tanesi sit alanı. Bu alanlarla ilgili her türlü planlama ve çalışma tarafımızdan devam etmektedir. Kültürel mirasın onarımı, restorasyonu ve bakımıyla ilgili bundan öncede birçok proje yapılmış, bundan sonrada bu projelerimiz sürecektir. Buradaki müze Ordu’yu anlatacak, yaşayan müze olacaktır. 8-5 arasında açılıp kapanan bir müze değil, bütün salonlarıyla kültürel, açık sergi alanlarıyla, kafesiyle ve diğer mekanlarıyla Ordu’muzun hizmetinde olacaktır” dedi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Yalçın Kurt ayrıca, Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz’ın gündeme getirdiği Çamaş İlçesinde bulunan Cevat Bey konağı ile ilgili olarak da, “Konakla ilgili mülkiyet ve kamulaştırma problemi bittiği takdirde ertesi gün biz hazırız. Çamaş’ımıza yakışan bir konsept olacaktır. Biz proje için % 100 hibe veriyoruz” yanıtını verdi.
Konuşmaların ardından, Vali Seddar Yavuz, Kültür ve Turizm Bakanı Prof.Dr.Sayın Numan Kurtulmuş ile Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Yalçın Kurt’a plaket takdim etti.
Programda ayrıca, Ordu Modern Arkeoloji Müzesi proje müellifi UED mimarlıktan Uğur Emre Demirci ile Ahmet Ünveren, Rabia Nur Sula Aksal da bir sunum yaptı.