Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın himayelerinde, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı(DOKA) ile Türk Hava Yolları(THY) işbirliğinde, Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkelerinin turizm potansiyelini Türkiye ve Karadeniz pazarına çekmek ve kültürel işbirliği başta olmak üzere ikili ilişkileri geliştirmek amacıyla yapılan II. Ortadoğu ve Kuzey Afrika Ülkeleri(MENA) Karadeniz Turizm ve Yatırım Zirvesi kapsamında “Karadeniz Turizm Çalıştayı” düzenlendi.
Ordu Aktuğ Otel’de yapılan çalıştaya, Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Ömer Arısoy, Ordu Valisi Vali Seddar Yavuz, Giresun Valisi Harun Sarıfakıoğlulları, Kültür ve Turizm Bakanlığı Bürokratları, TÜRSAB Temsilcileri, Vali Yardımcıları Ekrem Ballı, Bayram Gale, İl Kültür ve Turizm Müdürü Uğur Toparlak, Ordu, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane’den gelen turizm işletmecileri, seyahat acenteleri, tur operatörleri ve akademisyenler katıldı.
II. Ortadoğu ve Kuzey Afrika Ülkeleri(MENA) Karadeniz Turizm ve Yatırım Zirvesi kapsamında yapılan “Karadeniz Turizm Çalıştayı”nda bir konuşma yapan Vali Seddar Yavuz, “Sizleri Ordu’da görmekten ve böylesine bir zirvede bir arada olmaktan duyduğum memnuniyeti ifade etmek istiyorum. 2. Ortadoğu ve Kuzey Afrika Ülkeleri(MENA) Karadeniz Turizm ve Yatırım Zirvesinin Ordu’muzda yapılmasını sağlayan çok kıymetli devlet adamı, siyaset adamı Türkiye Cumhuriyeti Devletinin Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Prof.Dr.Numan Kurtulmuş beyefendiye de teşekkürlerimi ve şükranlarımı arz etmek istiyorum. MENA Zirvesi’nin ve Karadeniz Turizm Çalıştayı’nın Ordu’ya ve tüm Karadeniz’e hayırlı olmasını temenni ediyorum” dedi.
II. Ortadoğu ve Kuzey Afrika Ülkeleri(MENA) Karadeniz Turizm ve Yatırım Zirvesinin ilkinin geçen yıl Rize’de yapıldığını söyleyen Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Ömer Arısoy, “Amacımız, bölgemizin turizmini geliştirmek ve çeşitlendirmek. Bakanlığımız, Valilerimiz, İl Kültür Müdürlerimiz, Belediyeler, Üniversiteler ve turizmimizin birleşenlerinden müteşekkil bir çalıştayla bölgemizin turizmini nasıl geliştiririz? Nasıl daha iyi duruma getirebilir? Nasıl çeşitlendirebilir? Turizmi bölgede 12 aya, 4 mevsime nasıl yayabiliriz? Bu konulara çözüm bulmak için bu Çalıştay’ı düzenledik. Onun için bir aradayız. Bölgedeki turizm sektörüyle, Kuzey Afrika ve Ortadoğu’dan gelen turizm yatırımcısı, seyahat acentesi, konaklama tesisi ve otelcileri bir araya getirdik. Bakanlığımız, valilerimiz, yerel yönetimlerimizle birlikte meselelerimizi konuşalım, birlikte bir sinerji üretelim istiyoruz. Bunun için buradayız. Turizm, bütün kamu ve özel sektörün birlikte hareket etmesini gerektiren bir mesele. Bölgemizde turizm hareketliliği var. Bizim üzerimize düşen, her turisti yeni turist gönderecek şekilde memnun etmek. Bunu sadece sektör birleşenleri tarafından değil esnafıyla bütün bir yöre halkı olarak sağlamamız lazım” diye konuştu.
Giresun Valisi Harun Sarıfakıoğlulları ise konuşmasında, MENA zirvesinin bölge için büyük bir şans olduğunu belirterek, ”Biz bu şansı iyi kullanmayı arzu ediyoruz. Hem bölgemizin, hem bölge illerinin tanıtımı noktasında en verimli şekilde bu zirveyi kullanıp, turizm potansiyelinden almış olduğumuz payı arttırma iradesi taşıyoruz. Karadeniz illeri sadece yeşili, kültürel varlıkları değil, bütün total yapısı ile çok büyük bir potansiyel içeriyor. Bizim bu potansiyeli daha dinamik hale getirmek hepimizin elinde. Biz Giresun ölçeğinde bütün sektör temsilcileri ile iki ayda bir, bir araya geliyorum. Yine Turizm koordinasyonu kurulu üyelerimizle 75 arkadaşımızla bu konuda ortak fikir birliği yaptık. Sürekli kanaatlerimizi bir araya getirip turizmin geliştirilmesi neler yapabiliriz sorusunun cevabını arıyoruz” şeklinde konuştu.
Açılış konuşmalarının ardından, Karadeniz Turizm Çalıştayı’na katılan turizm sektör temsilcileri, sektörde karşılaşılan sorunları, sıkıntıları, beklentileri dile getirdiler.
Karadeniz bölgesinde turizmin gelişmesi için görüş, düşünce ve önerilerini de dile getiren sektör temsilcileri, Kültür ve Turizm Bakanlığından beklentilerini de ifade ettiler.
Çalıştayda, sektör temsilcileri tarafından dile getirilen sorun, sıkıntı ve beklentilere ilişkin Kültür ve Turizm Bakanlığı bürokratları ile birlikte çözüm arayışında da bulunuldu.
Karadeniz Turizm Çalıştayı’nın, oldukça verimli geçtiğini ve Karadeniz bölgesinde turizmin geliştirilmesi için yararlı olduğunu ifade eden sektör temsilcileri, bu tür organizasyonların daha sık yapılmasını talep ettiler.