Ordu İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

“DOĞADAKİ İNSAN” PROGRAMININ ORDU ÇEKİMLERİ TAMAMLANDI (17.06.2016)

      TRT Haber‘de Serdar Kılıç’ın hazırlayıp sunduğu “Doğadaki İnsan” programının Ordu çekimleri tamamlandı.

Vali İrfan Balkanlıoğlu’nun daveti üzerine Ordu’ya gelen ‘Doğadaki İnsan’ programının ünlü sunucusu Serdar Kılıç’ın üç bölümden oluşan Ordu çekimleri sona erdi.

Doğadaki İnsan Serdar Kılıç, Ordu çekimlerinin ilk gününde Altınordu ilçesine bağlı Bayadı Mahallesi’nde Türkiye’nin dünyaca taktir edilen ilk çalgı yapımcısı olan ve 2014 yılında hayatını kaybeden Ahmet Özdemir’in atölyesini ziyaret ederek hem  bilgiler aldı, hem de klarnetin üretim hikayesini dinledi. Mesleği devam ettiren torunları Erman, Eren ve Ege Özdemir’den klarnet hakkında bilgiler alan Serdar Kılıç, daha sonra kendisi düdüklük ağacından balaban olarak da isimlendirilen  kamışla (dil) çalınan, iki ana bölümden oluşan bir nefesli müzik aleti yaptı.

Dağ mantarı topladı, hedik yaptı

Programın ikinci gününde Kabadüz ilçesini ziyaret eden Serdar Kılıç, burada Türkiye’nin en büyük yayla ve obalarına gitti. Çambaşı Yaylası’nda kendisi gibi doğa tutkunu olan Serdar Şimşek ile dağlarda mantar toplayan Serdar Kılıç, topladığı mantarlar ile ekibin iftar yemeğini hazırladı. Ertesi gün ise Turnalık Yaylası’nda kar ayakkabı olarak bilinen ve karda batmayan özelliğe sahip son hedik ustası 71 yaşındaki Salih Çapa’yı dükkanında ziyaret etti. Burada hedik hakkında bilgiler alan Doğadaki İnsan Serdar Kılıç, kaybolan meslekler arasında yerini alan hediğin nasıl yapıldığını gözlemledi.

İlk defa Karadeniz’e açıldı, olta ile balık tuttu

Başarılı sunucu Serdar Kılıç, ilk defa Karadeniz’e tekne ile açılarak balık tuttu. Perşembe ilçesinde bulunan Kışlaönü limanında balık avı sezonu öncesinde son hazırlıklarını yapan balıkçıların ağını nasıl tamir ettiklerine şahit olan başarılı programcı, burada, uzun yıllar Kaptan olarak çalışıp emekli olan Reis Muhterem Aksüt’ten mesleği ile ilgili anılarını dinledi. Daha sonra da bölgede amatör balıkçılık yapan Muhammet Aksüt ile denize açıldı. Olta ile bir taraftan istavrit tutan Serdar Kılıç, bir taraftan da muhteşem manzaranın tadını çıkarttı. Doğaseverlerin sadece dağlarda, ovalarda olmadığına dikkat çeken ünlü sunucu Serdar Kılıç, doğaseverlerin, doğa insanının denizlerde de olduğunu işaret etti.

Ordu’nun doğası ve insanı çok kıymetli

Ordu’nun Altınordu ilçesi Bayadı Mahallesi’nde bulunan dünyaca ünlü klarnet ustalarını ziyaret eden, Çambaşı Yaylası’nda mantar toplayan, Turnalık Yaylası’nda son hedik ustasının ve Perşembe ilçesindeki 40 yıllık Reis’in hatıralarını dinleyen, tekne ile denize açılıp balık tutan Doğadaki İnsan Serdar Kılıç, Ordu’nun doğasının ve insanlarının çok kıymetli olduğunu söyledi. Kılıç, “Coğrafyamızın sınırlarını gayet iyi biliyorum. Gezmeyi çok seviyorum ve ülkenin dört bir yanını köy köy gezdim. Ordu’ya geldiğimde ise çok kıymetli insanlarla tanıştım. Buranın dinamikliğini kendi gözümden ve burada yaşayan insanların kendi içlerinden gelen duygularını ekranlara yansıtmaya çalıştım. 3 bölüm çektiğimiz Ordu’dan gayet mutlu ve güzel duygularla ayrılıyorum” şeklinde ifade etti.  

Sürpriz doğum gününde mum yerine çırayı üfledi

Ömrünün üçte birini doğaya adayan, yurtiçi ve yurtdışında bu konuda birçok yayına imza atan, ülkemizi dünyada başarıyla temsil eden Serdar Kılıç, doğum gününü Çambaşı Yaylası’nda Yaz mevsiminde yanan sobanın karşısında kutladı. Arkadaşlarının mısır ekmeğinin üzerine mum yerine koydukları çırayı üfleyen Serdar Kılıç, doğum günlerini hep dağlarda, ovalarda kutladığını, çoğu zaman da unuttuğunu söyledi. Çırayı üfleyen Kılıç, arkadaşlarına teşekkür etti.

Ordu’da gerçekleştirdiği programın çekimlerinden bazı bölümlerini sosyal medya hesabında paylaşan Doğadaki İnsan Serdar Kılıç’ı 50 binden fazla takipçisi beğendi ve paylaşımda bulundu.

Serdar Kılıç’ın hazırlayıp sunduğu Devrim Karabatak’ın yönettiği, görüntü yönetmenliğini Murathan Varol’un üstlendiği ‘Doğadaki İnsan’ın Ordu çekimleri Temmuz ayı içerisinde 3 bölüm halinde TRT Haber ekranlarında yayınlanacak.

 

HABER TARİHİ VE KAYNAĞI: 17.06.2016,ORDU VALİLİĞİ