Ordu’nun turizm şehri olması yolunda tanıtım atağı başlatan ve önemli mesafe katedilmesini sağlayan Vali İrfan Balkanlıoğlu, Ordu’da turizmin daha da gelişmesi ve yaygınlaşması için yeni hedef belirledi.
“2016 Yılında Hedef Bir Milyon Turist” diyen Vali İrfan Balkanlıoğlu, ilçe kaymakamları, belediye başkanları, kamu kurum ve kuruluşlarının yöneticileri, seyahat acenteleri, tur operatörleri, turistik tesis işletmecileri, sağlık ve inşaat sektörü temsilcilerden oluşan geniş bir katılımla Turizm Çalıştayı düzenledi.
Vali İrfan Balkanlıoğlu başkanlığında, Valilik Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen Çalıştaya, Garnizon Komutanı Jandarma Albay Garip Gümüş, Vali Yardımcıları Ahmet Akın Varıcıer, Mehmet Erhan Türker, Mehmet Ali Kılınç, Altınordu Belediye Başkanı Engin Tekintaş, kaymakamlar, ilçe belediye başkanları, akademisyenler, sivil toplum kuruluş temsilcileri, turizm sektör temsilcileri ile sağlık ve inşaat sektörü temsilcileri katıldı.
Çalıştay’da, Ordu’da yakalanan turizm ivmesinin daha yukarılara taşınması, 2015 yılında gerçekleşen yaklaşık 500 bin yerli ve yabancı turist sayısının, 2016 yılında 1 milyona çıkarılması için yapılması gereken çalışmalar ve atılması gereken adımlar masaya yatırıldı.
Ordu’nun tanıtımına yönelik yapılan faaliyetlerin yer aldığı tanıtım videosu ile başlayan Çalıştay’da bir konuşma yapan Vali İrfan Balkanlıoğlu, hafta sonu Trabzon’da yapılan “Karadeniz Bölgesi Turizm Çalıştay Toplantısı’nda turizmle ilgili ele alına konuları katılımcılarla paylaşarak, ”Bölge turizmini sadece nokta olarak ele almak değil, varsa sorunları halletmek. Geleceğe ilişkin bazı hedefler belirleme, turizmde sadece bir yönde değil de, birkaç konuda odaklanma. Mesela sağlık turizmi. Bizde hastaneler son derece modern, uzmanlarımız mükemmel buraya gelen hem birinci sınıf tatil yapabilir, hem de birinci sınıf sağlık hizmeti alabilir. Ekoturizmi geliştirebiliriz. Ekolojik sahalarda turizm yapmak doğası, çevresi bozulmamış natürel yiyeceklerle beslenme ve spor turizmi konularında çeşitlendirme yapıldı” şeklinde konuştu ve düzenlenen Çalıştay’da tüm tarafların görüş ve önerilerini alınacağını kaydetti.
“Ordu, Turizmde Bende Varım Diyecek”
Konuşmasında, “Tanıtım atağına kalktık. Önümüzdeki dönemde Ordu, turizmde bende varım diyecek. Bölge illerimizle koordinasyon halinde bu işi yürütebilirsek, Bakanlıkta bize destek vereceğini söyledi. Turizm denilince sadece sahiller anlaşılmasın. İlçelerimiz, yaylalarımız da bu işten bir hayli istifade edecekler” diyen Vali Balkanlıoğlu, ”Küçük çabalar büyük etki yaratabiliyor. Ordu’nun güzelliklerini herkese tanıtacağız. En büyük eksiklik tanıtımdı. Yaptığımız tanıtım faaliyetleri ile geçtiğimiz yıl turist sayısında % 42 oranında artış oldu. İlimizin tanıtımına yönelik çalışmalar yoğun şekilde devam edecek” şeklinde konuştu.
Çalıştay’da, turizm uzmanları ve akademisyenlerin turizmin gelecekteki gidişatı ile ilgili öngörülerini de paylaşan Vali Balkanlıoğlu, ”Kitle turizmi azalacak, bireysel seyahatler artacak. Alternatif turizme rağbet artacak. Bu durum ilimizi ilgilendiriyor. Kültür, inanç, sağlık, gastronomi, medical, yayla, golf turizmi artacak. Seyahat süreleri azalacak, ancak seyahat sıklığı artacak. Çevreye ve kültüre duyarlılık artacak. İnsanlar 5 yıldızlı otellerde kalmayacak bulundukları yerlerin özgün kültürlerini ve çevresi dokusu bozulmamış yerlerini gezecekler. Ekoturizm yani ekolojik natürel yiyeceklerle beslenme doğal ortamlarda kuş cıvıltılarının arasında tatil yapılacak. Macera turizmi, kırsal turizm gibi çeşitler turizmde belirleyici rol oynayacak. Bunları alternatif olarak sunabilirseniz, pastadan payınızı alırsınız deniyor” dedi ve önümüzdeki dönemde Karadeniz turizmi konusunda stratejik planlama, üretim, yönetim ve uygulama konusunda bilinçlendirme-bilgilendirme çalışmaları yapılacağını, şehirler arasında emredici değil, yönlendirici statik değil, dinamik bir gelişim izleneceğini ifade etti.
“Hedeflerimizi İyi Belirlemeliyiz”
Vali Balkanlıoğlu, ”Bizim hedeflerimiz ne olmalı? 2023 yılı turizm hedeflerinde ne yapacağız? Öncelikle turizm ürünlerini çeşitlendireceğiz. Bu durumu 12 aya yayacağız. Otellerimiz yazın dolu ama kışın boş 12 aya nasıl yayabiliriz? Bizim hedeflerimiz arasında ulusal bir marka haline gelmek var. Şimdi alternatif turizm türlerini genişletmek istiyoruz. Sağlık turizmi ve termal turizm önemli bir sektör. Yurt dışında uzman doktora muayene olmak çok zor ve çok pahalı. Artık bizim hastanelerimiz 5 yıldızlı otel ayarında ve hocalarımız dünya ile boy ölçüşecek seviyede. Özellikle estetik ameliyatlar ile saç ektirme büyük döviz getiriyor. Yaylalarda ise güzellikleri tahrip etmeden dokuya güzellik veren yerleri korumak önemli. Perşembe yaylasındaki o mendereslerin dünyada eşi, benzeri yok. Yayla turizmi öne çıkacak” diye konuştu.
“Herkes Duyarlı Olmalı”
Vali Balkanlıoğlu, ”Turizm alt yapısının geliştirilmesi belediyelerimize ve halkımıza çok iş düşüyor bu konuda. Turist buraya geldiğinde 24 saatini dolduracağı yerler bulmak gerekir. Herkesin duyarlı olması lazım. Turistleri Ordu’ya çekmenin yolunu bulacağız” diyerek, Valilik olarak yapılan tanıtım faaliyetleri ile Ordu’nun tanınmaya başladığını, bu tanıtım faaliyetlerine 2016 yılında da ağırlık verileceğini sözlerine ekledi.
“İlçenizdeki Güzellikleri Bize Bildirin”
Kaymakamlar ve belediye başkanlarından bulundukları ilçelerdeki güzellikleri, çekim yapılabilecek mekanları bildirmelerini isteyen Vali İrfan Balkanlıoğlu, katılımcılara turizm konusunda hep beraber gayret etme çağrısında bulundu ve her başarının altında büyük bir emek ve çabanın yer aldığını ifade etti.
Vali İrfan Balkanlıoğlu’nun konuşmasından sonra, Çalıştay’a katılan katılımcılar tarafından Ordu turizminin sorunları ve çözüm önerileriyle ilgili görüş ve düşünceler dile getirildi.